Forma spiralata a Caii Lactee sugereaza ca Soarele s-a deplasat considerabil de la locul aparitiei sale, conform un nou studiu facut public de astronomii americani. Concluzia finala a acestor idei, poate explica pana la un punct de ce planetele din apropierea sistemului solar au compozitii chimice atat de variate.
Un alt numar de planete se pare ca au fost deplasate de pe orbita lor originala de catre miscarile din cadrul Caii Lactee. Noile studii au descoperit ca majoritatea astrelor din vecinatatea galaxiei noastre au orbitele alungite si pun acest lucru pe seama miscarilor intergalactice ale astrilor.
In prezent, o alta teorie sugereaza ca “bratele “ Caii Lactee pot lansa astrele la mii de ani lumina de locul unde acestea au aparut.
“Rezultatele noastre confirma teoria conform careia Soarele s-a nascut intr-un loc diferit in galaxie, fata de cel unde se afla in zilele noastre” declara astronmul Rok Roskar din cadrul unitatii Washington din Seattle.
Roskar si colegii sai au creat o simulare pe computer care recreaza formarea unui disc spiralat al unei galaxii, acum circa 10 miliarde de ani. Echipa a descoperit ca bratele spiralei galactice pareau ca dispar si reapar in timpul simularii, pe masura ce discul galaxiei crestea si stelele din galaxie isi schimbau pozitia. In acest timp, multe din astrele de la marginea discului galactic intra intr-o miscare de migratie radiala, mutandu-se mai aproape sau mai departe de galaxie.